Het is herfst. Buiten wordt het steeds kouder en binnen staat de verwarming comfortabel aan. Met steeds hogere gasprijzen en verhogingen van de maandlasten die er voor bijna iedereen aan zitten te komen is het een mooi moment om eens te kijken hoe jij kunt besparen op de energierekening. 

In deze blog bespreek ik naast investeringen in je huis ook tips die je direct in de praktijk kunt brengen zonder dat het geld kost. Dat zijn altijd de fijnste besparingen.

Je huis verduurzamen

Heb je een koophuis? Dan is dit hét moment om nu echt eens je huis te verduurzamen. Hierbij moet je vooral denken aan isolatie zoals vloer, plafond en spouwmuur isolatie. Wij isoleerden afgelopen jaar onze houten vloer. Daar profiteren we nu maximaal van. 

Daarnaast kun je kiezen voor isolatieglas. Dat houdt warmte binnen en kou buiten. Zonnepanelen op je dak zorgen niet voor een lagere gasrekening maar je totale energierekening wordt er natuurlijk wel lager door. Ook is het slim om zo nu en dan over te stappen van energieaanbieder. Wij stapten vorig jaar over naar Vandebron en bespaarden zo direct op onze maandlasten. Maar daar zou ik nu nog maar even mee wachten 😉 

Tochtstrips plakken hoeft geen dure investering te zijn en toch scheelt het direct! De koude tocht komt je huis een stuk moeilijker in. Daarnaast helpt het om radiatorfolie achter je verwarming te hangen. Hierdoor wordt de warmte teruggekaatst welke anders naar de muur zou verdwijnen.

Gas bespaar tips

  • Zet je CV op maximaal 60°C. Vaak staat hij een stuk hoger ingesteld waardoor hij onnodig veel energie verbruikt. Houd wel even in de gaten of verwarming nog voldoende verwarmt. Hij hebben de temperatuur weer iets hoger gezet omdat we merkten dat de woonkamer niet goed werd verwarmt. 
  • Doe een lekkere warme trui en dikke sokken aan. Hierdoor hoef je de verwarming wat minder hoog op te stoken.
  • Zet de verwarming een half uur tot een uur voordat je gaat slapen uit. Het blijft echt nog wel even aangenaam in de woonkamer.
  • ‘s Nachts zet je de thermostaat op 15 of 16 graden. Ik las dat wanneer je vloerverwarming hebt je hem iets hoger moet laten staan omdat het anders te lang duurt de kamer te verwarmen. 
  • Douche maximaal 5 minuten. Of douche wat langer onder een koude douche
  • Hout stoken in de houthaard is voor je portemonnee een goed alternatief om je woonkamer te verwarmen. Echter komen er wel schadelijke stoffen vrij, zowel in als rondom je huis. Zorg er dus voor dat je goed, droog hout stookt. Dat je voldoende ventileert. En niet stookt bij mist of windstil weer. 
  • Doe de verwarming (en je lampen) uit in ruimtes waar je niet bent.
  • Ventileer iedere dag je huis. Naast dat er hierdoor meer gezonde lucht binnenkomt voor jou, verwarmt droge frisse lucht beter dan vochtige lucht die al in huis hangt.

Check voordat je investeert in het verduurzamen van je huis bij de gemeente ook even of je nog subsidie kunt krijgen! 

Welke duurzame tips om te besparen op de energierekening hebben voor jou het beste gewerkt? 

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.