Wat is jouw relatie tot geld? Zie je de waarde ervan? Heb je er altijd genoeg van gehad of is het vaak krap geweest? En wat werd er vroeger thuis over geld gezegd?

Ik vind het interessant om naar deze vragen te kijken en te zien dat mijn money mindset de afgelopen jaren veranderd is. 

Ik zou ergens kunnen zeggen nooit echt een geldgerichte mindset had. Ik heb nooit een beeld gehad van het bedrag dat ik wilde verdienen en heb daar nooit een baan op uitgezocht. Toen ik studeerde en daarna ging werken als jeugdzorgwerker, was mijn drijfveer op een positieve manier bij te dragen aan gezinnen die het moeilijk hebben. En dat is het nog steeds. Geld is nooit een drijfveer geweest.

Met cijfertjes was ik sowieso nooit bezig. Zo snel als ik kon heb ik wiskunde en economie laten vallen en koos ik voor vakken zoals maatschappijwetenschappen en culturele vorming. Voor Jurre was dat anders, die was altijd al goed in vakken als economie en zocht in die richting een studie. 

Van cijfer barbaar naar financiële rust

Bij mij thuis

In mijn gezin was geld nooit echt een issue. We hadden het er niet veel over. Mijn ouders werkten allebei, mijn vader fulltime en mijn moeder parttime. Kwam mijn vader uit zijn werk, dan zette hij zijn koffer in de gang en was werk klaar. Daar konden mijn ouders beiden goed in schakelen. Werk was werk en thuis was thuis. En er werd gewerkt om te leven en niet andersom. 

Er was genoeg geld om prima van te leven, maar er moesten natuurlijk wel keuzes gemaakt worden. In mijn herinnering waren er niet vaak heel grote aankopen maar hadden we altijd genoeg. 

Geldlek

Net op mezelf wonend hield ik eens een maand al mijn uitgaven bij. Ik schrok van de optelsom van kleine bedragen. Ik gaf veel meer uit dan dat ik toen dacht. Aan kleding, uitjes, interieuritems en aan bijna dagelijks kleine boodschappen. Ik besloot bewuster en minder vaak boodschappen te gaan doen, dat hielp al wat. Maar toch bleef er geld ‘lekken’ naar kleine losse uitgaven.

Rood heb ik nooit gestaan. Schulden heb ik ook nooit gehad. En behalve van mijn ouders (toen ik een reis moest betalen maar mijn loon te laat gestort was) heb ik nooit geld geleend. Ik weet nog hoe lastig ik het vond om dat te vragen, terwijl dat helemaal geen punt was voor mijn ouders. Ik wilde het graag zelf regelen en eigenlijk lukte dat ook altijd. 

Mijn vader leerde me hoe ik belastingaangifte moest doen en hoe het zat met verzekeringen. Ook toen wij een huis gingen kopen, klopte ik bij mijn vader aan voor hulp rondom de hypotheek. Ondanks dat hij dit goed uitlegde, kon ik echt onrust ervaren rondom financiële regelzaken. Grote uitgaven voelden altijd spannend en twijfelachtig. Kleine uitgaven deed ik met gemak en weinig bewust. 

Inzicht

Vanaf dat Jurre en ik in ons koophuis woonden en in aanraking kwamen met minimalisme, kreeg ik steeds meer controle over en zicht op onze financiën. We maakten Excel bestanden met vaste en variabele uitgaven, stelden spaardoelen op en sneden in overbodige uitgaven. 

Het groeiende spaarsaldo motiveerde om hierin door te zetten. Daarnaast gaf het hebben van overzicht rust en vertrouwen. 

Er waren maanden dat we echt gingen testen van hoe weinig we kunnen leven (blog beknibbelmaand) en daar maakten we dan haast een sport van. Maar Jurre leerde me ook om meer van luxe te genieten. Af en toe écht lekker uiteten, een overnachting in een boutique hotel, 1 paar echt fijne en mooie schoenen in plaats van 5 paar net niet sneakers (daar speelde minimalisme ook een grote rol in.)

Uitgaven voelen niet meer als spannend maar als verdiend.

Enthousiast over geld

Inmiddels heb ik als voormalig cijfer barbaar me zelfs verdiept in beleggen. Ik luister podcasts en lees over onderwerpen als financiële vrijheid en stapje voor stapje passen we dit meer toe in ons leven. Jaren terug had ik niet gedacht dat een thema als geld mij enthousiast zou krijgen en dat ik er voor de lol over zou lezen. 

Ik durf nu groter te dromen en gun mezelf meer. Ik ervaar geen financiële onrust meer. Uitgaven voelen niet meer als spannend maar verdiend. Kleine uitgaven doe ik bewust en een stuk minder, omdat ik het dat vaak niet waard vindt. Uitgaven aan mezelf heb ik daarentegen belangrijker gemaakt. Onlangs heb ik een weekendje weg voor mezelf geboekt en de afgelopen jaren heb ik geld uitgegeven aan persoonlijke ontwikkeling en cursussen. Vanuit mijn vroegere kijk op geld zou ik het zonde hebben gevonden om zo’n bedrag uit te geven aan iets voor alleen mezelf. Nu zie ik wat het me kan brengen, waarom ik het belangrijk vind, en doe ik het dus. En daar geniet ik dan weer van. Helemaal als jonge moeder waarin het extra belangrijk is jezelf tot prioriteit te maken. 

Hoe kijk jij naar geld? En wat gun jij jezelf? 

Ben jij ook op zoek naar meer rust en grip op je geld maar net zo’n cijferbarbaar als ik was? Dan kan ik je de laagdrempelige blog van Porterenee aanraden. 

The following two tabs change content below.

Sanne

De ene helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van een klein huisje in de natuur.