In onze eerste blog beschreef ik hoe ik over het algemeen snel afgeleid ben en dat ik met verschillende winden mee kan waaien. Deze eigenschappen komen mede voort uit het feit dat ik ADD heb. Hoe merk je dat dan Jurre? Nou bijvoorbeeld zo: 
Als Sanne en ik het hebben over het eventueel boeken van een vakantie duik ik direct in alle mogelijke excursies, weet ik alle leuke restaurantjes in elk idyllische dorpje en ben ik na een paar uur klaar om één van mijn drie voorgestelde opties te boeken. Terwijl we onze vakantiedagen nog niet eens hebben geclaimd op ons werk.
Als ik voor het schap met kerstkranjes sta weet ik echt niet welke speciale nieuwe smaak ik nou weer moet nemen en kom ik altijd thuis met de standaard melk variant. Error in mijn hoofd. Keuzestress. 
Als ik met Evie aan tafel zit te eten en ik zie een koolmees onze tuin invliegen heb ik de neiging alleen maar naar buiten te staren.
Ik kan me dus verliezen in details, ervaar geregeld keuzestress en ben snel afgeleid. 

ADD is een subtype van het beter bekende ADHD waarbij hyperactiviteit een belangrijke rol speelt. Bij ADD staan juist meer de aandachtsproblemen op de voorgrond. 

In deze blog vertel ik je meer over hoe minimalisme mij als ADD-er geholpen heeft om meer structuur en overzicht in mijn leven te krijgen. Wat ik hier vertel is mijn ervaring. Iedereen is anders, net zoals iedereen met ADD anders is.

Vóór minimalisme

Na mijn diagnose, enkele jaren geleden, ben ik samen met een psycholoog gaan kijken waar ik tegenaan liep en hoe structuur me houvast zou kunnen geven. We begonnen met het organiseren en prioriteren van taken, e-mail en contacten. Door de behandeling (en tijdelijk medicatie) ervaarde ik hoe ik gestructureerd kan werken met minder afleidingen. Dit leek me voor dat moment genoeg maar toen ik minimalisme ontdekte, merkte ik pas dat ik nog veel meer stappen kon zetten. Ik leerde wel om te organiseren maar er was nog steeds veel om te organiseren. Er was veel ruis toen ik nog niets had geminimaliseerd. 

Ontspullen

Zoals jullie weten begon ons minimalisme avontuur met ontspullen. Nadat we meer dan 700 spullen hadden weggedaan was er letterlijk ruimte ontstaan. Ruimte en rust in mijn kledingkast die niet meer uitpuilde van de sportkleding. Sportkleding waarvan ik niet eens wist dat ik het nog had. Maar niet alleen sportkleding deed ik weg. Letterlijk alles wat geen favoriet kledingstuk meer was. Die favorieten droeg ik toch al altijd. En waarom zou ik de rest dan in de weg laten liggen? Zeker voor iemand als ik die moeite heeft met het maken van keuzes en snel afgeleid is. 

Naast de kledingkast ontspulden we elke kamer van ons huis. Daarna ruimden we alles op en gaven we alles een vaste plek. Hierdoor hoef ik nooit meer te zoeken naar mijn sleutels want die gooi ik altijd in hetzelfde laatje. Sleutels zoeken kan zo’n typische bezigheid zijn voor iemand met ADD. 

Geen spullen meer in het zicht die mijn aandacht ‘vragen’. Ook al liggen ze daar ‘niet in de weg’. Ik zag deze spullen altijd en ik bedacht me ook altijd wat ik er mee zou kunnen doen. 

Meer structuur

Naast het wegdoen van veel onnodige ruis heb ik diverse boeken over persoonlijke ontwikkeling gelezen. Door deze boeken ben ik concretere doelen gaan stellen en ben ik me bewuster van welke taken bijdragen aan dit gestelde doel. Door ruis te minimaliseren kan zelf ik me volledig concentreren op de dingen die ik echt belangrijk vindt zoals: Evie, Sanne, (financiële) vrijheid en persoonlijke groei. 

Minder afleidingen

Minimalisme helpt me om minder afleidingen om me heen te verzamelen. Zo heb ik notificaties uitgezet op mijn telefoon, verwijderde ik apps die ik nooit gebruikte en heb ik me uitgeschreven voor de meeste nieuwsbrieven. Hierdoor zorgt mijn telefoon voor een stuk minder afleidingen. Afleidingen die je niet kan gebruiken als je ADD hebt. Terug naar de essentie in aandacht

Waar moet je beginnen als je ADD hebt

Aan iets nieuws beginnen kan lastig zijn voor iemand met ADD. Je begint vast vol enthousiasme maar je kunt het niet volhouden als je niet weet waar je naartoe gaat. Door ons vast te houden aan de 30-day challenge van The Minimalists wisten we waar we naartoe wilden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik iedere dag bezig bleef. Elke dag zet je een kleine stap. Door de kleine stapjes blijft het behapbaar en slaat je hoofd niet direct op error na je vliegende start.  

Het eindresultaat? Ik vind het makkelijker om keuzes te maken, er is minder om uit te kiezen. Ik kan me beter focussen op wat ik belangrijk vind, omdat ik nu beter weet wat belangrijk voor me is. Daarnaast voel ik me een stuk rustiger. 

Minimalisme heeft me geholpen meer uit mezelf te halen en dat gun ik jou ook!

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.