De afgelopen tijd heb ik verschillende blogs geschreven over enkele van mijn nieuwe gewoontes. Zoals koud afdouchen, minder op mijn telefoon, om 06:00 uur opstaan, meer lezen en meer buiten zijn. De ene nieuwe gewoonte gaat me beter af dan de andere. De ene kan ik na maanden nog zonder problemen volhouden terwijl ik de andere alweer na één week uit het oog verloor. Hoe komt dat nou? En wat kan ik doen om nieuwe gewoontes langer vast te houden? 

Motivatie

Alles begint bij motivatie. Ben je niet gemotiveerd dan is het lastig om veranderingen in je leven aan te brengen. De huidige weg, die je bewandelt, is namelijk de makkelijke weg. De nieuwe weg met nieuwe gewoontes, de moeilijke. 

Om echt veranderingen aan te brengen in je leven moet deze motivatie vooral van binnenuit komen. Hierdoor zet je sneller een extra stap in de goede richting. Of sla je minder snel een dag over van je nieuwe gewoonte.

Accountability 

Het helpt om je omgeving actief te betrekken. Zij kunnen je motiveren om vol te houden maar zijn ook een stok achter de deur. Benoem iemand tot jouw accountability partner. Hij of zij houdt jouw nieuwe gewoontes dan scherp in de gaten. En mag jou ook terecht wijzen wanneer je versloft. Of meld je aan bij een groep die hetzelfde doel heeft. Ik heb me daarom onlangs aangemeld bij de atletiekvereniging hier in Harderwijk.

Tijd

Ik heb verschillende verhalen gelezen over hoe lang je lichaam nodig heeft om aan een nieuwe gewoonte te wennen. Dit ligt gemiddeld tussen de 30 en 66 dagen. De eerste week is het vaak nog makkelijk vol te houden. Je voelt je namelijk enthousiast en je bent nog helemaal hyper van het idee dat je grote stappen gaat zetten. Vervolgens kom je in een periode dat het wat moeilijker gaat. De nieuwigheid is eraf. En je bent er ook nog niet zo aan gewend dat het ‘normaal’ voor je aanvoelt. Het is hard werken. Dit is een periode dat je juist moet doorzetten. Hier haken veel mensen af. Ook ik vind dit de moeilijkste periode omdat je motivatie het soms af laat weten en je nog niet altijd het positieve effect van je nieuwe gewoonte ervaart. 

Na deze wat moeilijkere periode komt er een periode waarbij je nieuwe gewoonte een routine wordt en makkelijker vol te houden is. Je bent er namelijk, op een gegeven moment, zo aan gewend dat je nieuwe gewoonte zo ‘gewoon’ is geworden.

Focus

Naast de juiste intrinsieke motivatie en de lengte van je gewoonteverandering, is goede focus ook belangrijk. Vooral met dat derde punt heb ik nogal eens moeite. Ik wil namelijk van alles proberen en vind heel veel verschillende onderwerpen interessant. Hierdoor kan ik nogal eens aan van alles half beginnen en het niet afmaken.

Je kunt beter één of twee nieuwe gewoontes tegelijk goed doen, dan een heleboel tegelijk half. 

Heb je de juiste motivatie te pakken? Spreek je met jezelf af dat je je nieuwe gewoonte minimaal een maand uitprobeert? En doe je niet teveel tegelijk? Dan moet het haalbaar zijn om een nieuwe gewoonte vol te blijven houden. 

Ik trek vanochtend in ieder geval weer mijn hardloopschoenen aan voor mijn wekelijkse rondje. 

Wat vind jij het moeilijke van het aanleren van nieuwe gewoontes?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.