Werk jij nog steeds grotendeels vanuit huis? En ben je ook soms opgebrand na een dag focussen op je beeldscherm op de logeerkamer? Het kan lastig zijn om na een lange dag werken je nog te focussen op leuke dingen. 

Maar het is wel belangrijk dat je dit blijft doen. Want je werk is niet je leven toch? Waar krijg jij energie van als je nergens rekening mee zou hoeven houden? Niet met geld, niet met je baas en niet met anderen. 

Onlangs las ik het boek ‘Focus aan/uit’ van Mark Tigchelaar. Hij schrijft over vier concentratielekken die ervoor zorgen dat je niet gefocust bent op wat je eigenlijk zou moeten/willen doen. Deze concentratielekken kun je ook toepassen op bijvoorbeeld persoonlijke groei en ontspanning. 

Zonder te veel te verklappen van wat er in het boek staat probeer ik je toch mee te nemen in hoe je focus aanbrengt op de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Bepaal wat belangrijk is

Het begint natuurlijk allemaal bij de vraag: wat is belangrijk voor mij? Maak geen waslijst met vierenzestig dingen maar kies de belangrijkste drie tot vijf. Stel zo nu en dan deze vraag eens aan jezelf en kijk een paar maanden terug. Heb je hier voldoende tijd en aandacht aan besteedt? Ja? Lekker bezig! Nee? Dan kan je mooi aan de slag met de volgende tips.

  • Maak letterlijk ruimte in je agenda. Plan in wat je wilt doen en blok dit voor jezelf. Spreek eventueel met je partner af dat hij/zij bij de kinderen is zodat jij je kunt richten op jouw doel. Zo plande Sanne me-time in door een weekendje weg te gaan en plan ik m’n sportavonden in zodat ik me daar beter aan houd. 
  • Zorg voor een goede staat en de juiste prikkels. Misschien moet je in volledige stilte werken aan jouw doelen of heb je juist wat reuring van een koffietentje nodig. Kijk wat bij jouw doel past en pas de omgeving hierop aan. Doe dit niet andersom. 
  • Schrijf op wat je moet onthouden. Niet alleen op je werk heel handig maar ook voor je persoonlijke doelen. Doordat je het hebt opgeschreven hoef je het niet meer te onthouden en creëer je meer ruimte in je hoofd voor wel belangrijke dingen. Zorg dat je je aantekeningen zoveel mogelijk op 1 plek maakt of hang deze in het zicht zodat je eraan herinnert wordt.
  • Laat je niet afleiden door notificaties. Bij een minimalistische levensstijl passen notificaties sowieso al niet omdat ze je alleen maar afleiden van jouw doelen. Maar zeker als je geconcentreerd bezig wilt gaan kunnen deze voor onaangename afleidingen zorgen waardoor je volledig uit je flow raakt en het weer lang duurt voordat je er weer in zit. 

Ik hoop dat je door middel van deze tips je beter kunt focussen op jouw doelen. Nog weet lezen over focus? Check dan het boek Focus aan/uit! Maak jij tijd vrij om te werken aan jouw persoonlijke doelen?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.