Ik ben al langer gefascineerd door mensen die de vroege ochtend gebruiken om te knallen. Diverse bekende en minder bekende ochtendmensen zeggen dat een energieke start van de dag zorgt voor een energiek vervolg van de dag. 

Daarom keek ik afgelopen week een webinar van Dear Good Morning tijdens het Kukuru event van Giel Beelen. Zij, Lienke de Jong, vertelde enthousiast over wat ze allemaal bereikt heeft en hoe goed zij zich voelt door vroeg op te staan en direct te gaan sporten of bewegen. Door dit energieke begin van de dag houdt ze deze energie de hele dag vast. Zo krijgt ze veel meer gedaan en voelt ze zich veel beter.

Vroeg en energiek opstaan begint de avond van te voren al. Een uur voordat je naar bed gaat gaat je telefoon uit, geen nieuwsprikkels meer tot je nemen en al je gedachten weg schrijven in een notitieboekje. Zo blijven deze gedachten niet in je hoofd dwalen wanneer je gaat slapen. 

Snoozen

Normaal gesproken kon ik de snoozeknop van mijn wekker goed vinden. En bleef ik gerust nog een half uur liggen. In deze webinar leerde ik dat het helemaal niet logisch is om te snoozen. Want door je wekker word je wakker en in die paar minuten dat je kan blijven liggen denkt je lichaam weer te kunnen slapen. Tegen de tijd dat je de slaap weer te pakken hebt gaat de wekker alweer. En begint het weer van voor af aan. Verloren tijd dus, waarvan je helemaal niet meer uitgerust raakt. In plaats van te gaan snoozen is het dus beter direct je bed uit te stappen en een plens water in je gezicht te gooien. 

Vroege vogel

Nu ik het energieke verhaal van Dear Good Morning heb gehoord wilde ik dit ook eens gaan proberen. Door extra vroeg op te staan creëer je namelijk extra tijd voor jezelf. Tijd die je kunt besteden aan sporten, bewegen, mediteren, lezen of andere vormen van persoonlijke groei. 

Ik startte mijn uitdaging op zondag en zette de wekker om 06:00. Ruim een uur voordat ik normaal gesproken uit bed zou gaan. Ik heb dit nu een week uitgeprobeerd en dit is hoe ik het tot nu toe ervaar. 

Dag 1:

Mijn eerste dag vroeg opstaan was een zondag. De wekker ging om 6 uur. Ik had mijn mobiel expres niet op mn nachtkastje gelegd maar hij lag wat verder in de kamer waardoor ik sowieso m’n bed uit moest komen. Op deze manier hoopte ik dat ik er ook echt uit bleef. Want snoozen zou hem niet meer worden. En dat lukte! Ik werd direct wakker en stapte uit bed, op weg naar m’n wekker om hem snel uit te drukken. Zodat Sanne (en Evie) niet wakker zouden worden. 

Ik strompelde naar de badkamer en gooide een plens water in m’n gezicht. Ik deed direct m’n hardloopkleren aan (die ik de avond van te voren al klaar had gelegd) en ging naar beneden. Met een paar slokken water op stond ik om 06:07 in de tuin, klaar voor mijn hardlooprondje van 5km in het bos. 

Het was al helemaal licht en door het warme weer ook al aangenaam om buiten in mijn korte broek hard te lopen. Ik was de enige op straat. Logisch ook. Wie gaat er nou op zondagochtend om 6 ‘s ochtends naar buiten. Na mijn rondje hardlopen stapte ik voldaan onder de douche. Waarschijnlijk had ik hiermee Evie wakker gemaakt dus de ochtend begint voor de rest wat vroeger en het mediteren schoot er hierdoor dus even bij in.

Ik had de hele dag een fijn gevoel van voldoening omdat ik het sporten er voor de dag al op had zitten. Ik merkte wel dat ik de dag ervoor te laat naar bed ben gegaan waardoor ik gedurende de middag verschillende energiedips had. 

Dag 2:

Op de tweede dag, maandag stond er een korte meditatie en wandelrondje van ongeveer een half uur op de planning. Lekker in beweging komen om 06:00 ‘s ochtends. Het was nog steeds erg rustig op straat alhoewel sommige mensen al op weg naar hun werk waren. Het was al 20 graden dus ik kon lekker in m’n korte broek naar buiten. Na mijn wandeling had ik een geleide meditatie gevolgd via de app Balance. Heerlijk om extra tijd voor mezelf te pakken in de ochtend. 

Dag 3 en 4:

De avonden hiervoor had ik verschillende afspraken waardoor ik niet op tijd kon gaan slapen. Daarom sloeg ik het extra vroege opstaan even over. In plaats van 6 uur stond ik deze dagen om 7 uur op. Alsnog eerder dan op een normale werkdag. Ik legde m’n telefoon weer wat verder weg en stapte zonder te snoozen uit bed.

Dag 5:

De wekker stond weer om 06:00 uur en ik was om 06:05 al beneden. Ik begon met een wat langere meditatie om vervolgens te gaan lezen in het boek Miracle Morning. Om nog meer inspiratie op te doen voor het vroege opstaan. 

Dag 6:

Er stond weer een vroeg hardlooprondje op de planning van 5km. Ik merkte wel dat ik zo ‘s ochtends vroeg een stuk moeilijker vooruit kom tijdens het hardlopen dan wat later op de dag. Maar het blijft fijn om zo vroeg al actief buiten te zijn. Behalve toen ik midden in het bos tussen een kudde wilde zwijnen met jonkies door moest, dat was even spannend. Het helpte mee dat het al licht is en de temperaturen om 06:00 uur ‘s ochtends al aangenaam waren. Toen ik weer thuis was stapte ik voldaan onder de douche en begon ik de rest van mijn dag energiek.

Conclusie

Mijn eerste week extra vroeg opstaan om meer tijd voor mezelf te maken zit er alweer op. Ik vond het vroege opstaan een stuk makkelijk dan ik van te voren had gedacht. Het helpt heel erg om niet te gaan snoozen maar direct uit bed te komen en je dag te beginnen. Hierdoor voelde ik me veel beter. 

Ook super fijn om met dit mooie weer direct ‘s ochtends vroeg buiten te bewegen. Dit is toch wel een van de dingen waarvan ik het meeste oplaadt. Buiten zijn en buiten bewegen. Mediteren in de ochtend geeft mij direct rust en ruimte in mijn hoofd, die ik gedurende de dag vast kan blijven houden. 

Ik merk wel dat wanneer ik eigenlijk te laat naar bed ga dit mij de hele dag wel achtervolgd. Wanneer ik juist wel op tijd naar bed ga voel ik me de hele dag extra energiek omdat ik al heb gesport, bewogen en tijd voor mezelf heb gehad. Door ‘s avonds al na te denken over hoe je ‘s ochtends wilt opstaan ervaar ik een bepaalde ontspanning. Omdat ik het laatste uur vanaf een uurtje of 21:00 mijn telefoon aan de kant leg. Dan neem ik de tijd om te lezen of om bijvoorbeeld in de (moes)tuin te gaan prutsen. Zo ga ik met veel meer ontspanning in mijn lichaam naar bed dan wanneer ik een half uur door Instagram heb gescrolld. 

Ik wil zeker vaker vroeg op gaan staan maar ik weet nog niet of ik dit iedere dag zal volhouden. Ik merk dat de afwisseling voor mij tot nu goed werkt en wanneer ik dit van te voren, dus niet ‘s ochtends vroeg, met mezelf afspreek dit prima werkt. Evie is blijkbaar ‘s ochtends vroeg wel een ondiepe slaper waardoor ze bijna altijd een stuk eerder wakker is geworden dan normaal gesproken. Hiervoor moet ik nog even een plannetje maken. Snoozen blijft voor mij sowieso verboden terrein omdat ik nu al merk dat dit voor mij helemaal niet nodig is. Ik houd jullie op de hoogte van mijn vroege ochtenden!

Ik ben deze week begonnen in het boek Miracle Morning. Wanneer ik dit boek helemaal uit heb deel ik mijn belangrijkste inzichten. Als je in de tussentijd nog tips voor me hebt, hoor ik het graag!

Heb jij in de ochtend tijd voor jezelf of moet jij haasten? 

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.