Als je ontdekt dat je zwanger bent (of je partner zwanger is), komt er veel op je af. Zeker bij een eerste kindje gaat er een wereld voor je open. De wereld van een veranderend lijf, zwangerschapskwaaltjes en genieten van een bijzondere tijd waarin je toeleeft naar de geboorte van je kleintje. Maar ook de wereld van massaconsumptie rondom zwangerschap en baby’s komt op je af. Dat laatste vonden wij zeker bij de eerste, best overweldigend. Nu met een tweede voelt dat al relaxter. Wat heb je nou echt nodig bij gezinsuitbreiding? In deze blog onze minimalistische baby uitzetlijst.
Eerst nog wat tips
Laat ik beginnen met zeggen dat je vooral moet genieten van deze fase. Veel babyuitzet lijstjes wijzen op het voorkomen van stress door vroeg te gaan shoppen, maar die stress is echt niet nodig. Geniet vooral van het proces! Wat elk kindje vooral nodig heeft is liefde, voeding, een fijn bedje, warmte en heel veel knuffels. Dus dat komt sowieso goed.
Ga je dan aankopen doen, besef je dat er voor baby’s tweedehands heel veel moois te vinden is. Loop niet de eerste de beste baby winkel binnen om een complete babykamer te shoppen. Met de kringloop, marktplaats en lenen in je omgeving kom je een heel eind. Dat is duurzamer, goedkoper en persoonlijker.
Laat je ook niet verleiden om bundels kleding te kopen, maar koop ook voor je mini, alleen waar je echt blij van wordt. En denk niet dat alles al klaar hoeft te zijn voor je kleintje er is. Zelf vinden we het wel fijn niet meer te hoeven klussen met een baby in huis, maar verder is alles ook zo gekocht. Sommige dingen moet je eerst ervaren voor je weet wat je echt nodig hebt.
Onze minimalistische baby uitzetlijst
Babykleding
- 6 rompers
- 5 shirtjes
- 5 broekjes
- 2 boxpakjes
- 1 vestje
- 1 jasje
- 4 paar sokken
- 2 mutsjes
Babykleding is ideaal om tweedehands te kopen. Mooie merken voor kleine prijsjes vind je via Vinted, Instagram (kijk op #kastjevan) of via mooie initiatieven zoals Restory. Een pyjama vinden wij niet nodig voor een newborn, alle kleding is zacht en soepel en daar kan ook in geslapen worden. Scheelt ook weer omkleden, vaak geen hobby voor kleintjes. Ook kopen wij vooraf alleen newborn maat kleding, gezien je nog niet kan voorzien wanneer je kind welke maat heeft. Rompers hebben wij het liefst met overslag en dubbele knoopjes, zodat het lekker op de groei en lang mee kan. Ook een fijne duurzame optie zijn wollen rompers.
Verschonen
- 2 pakken newborn luiers
- Billendoekjes
- Luierzalf
- Aankleedkussen
- 2 aankleedkussenhoezen
- Commode
Wasbare luiers zijn natuurlijk een stuk duurzamer dan wegwerp. Daar gaan we ons nog in verdiepen en mogelijk na een aantal maanden (deels) op overstappen. Een speciale luieremmer vinden wij zelf niet nodig, voor Evie gebruikten we een klein prullenbakje. We hebben al een commode (ladekast die we al hadden) die nu gebruikt wordt voor Evie, en straks ook voor de baby. Als je een hydrofiel doek gebruikt bij het verschoonkussen, zijn 2 hoezen echt voldoende.
Verzorging
- Vitamine D en K
- Babyolie / bodylotion
- Nagelvijltje
- 2 digitale thermometers
Een babyborsteltje hoeft wat ons betreft niet voor de geboorte aangeschaft te worden (onze oudste had nauwelijks haar tot haar eerste verjaardag). Kies bij een bodylotion of babyolie voor een fijne duurzame variant die lekker ruikt. Wij zijn zelf fan van de lijn van Naif. Twee thermometers is handig en hygiënisch; 1 voor de baby, 1 voor de moeder in de kraamtijd.
Doeken
- 10 hydrofiele doeken (8 normale maat, 2 grote)
- 6 spuugdoekjes
Hydrofiele doeken zijn handig voor van alles. In het wiegje, na het badderen of op het verschoonkussen. 10 is wat ons betreft echt ruim voldoende. Voor voedingen gebruik ik zelf liever een kleiner spuugdoekje.
Badderen
- Badje met standaard
- Zeepvrije wasgel
- 4 hydrofiele washandjes
- 2 badcapes
Bij onze oudste hebben we ook een Tummytub geleend maar al snel weggegeven, vonden we zelf onhandig. Sommigen schaffen geen badje aan en douchen alleen met hun kindje. Dat is ook een prima optie, maar betekent wel dat je zelf ook altijd onder de douche moet. Een badje is wat ons betreft dus wel wat sneller en makkelijker.
Slapen
- Wiegje of ledikant
- Matras
- 1 molton
- 2 hoeslakens
- 2 bovenlakens
- 2 dekentjes
- 1 of 2 kruiken (afhankelijk van seizoen)
Wij verwachten dat de kleine de eerste maanden weer lekker bij ons op de kamer slaapt in haar wiegje. Zolang je een hydrofiel doek gebruikt over het hoeslaken, zijn 2 hoeslakens wat ons betreft voldoende. Ook zonder droger, die hebben we vanuit duurzaamheidsoverwegingen niet. Omdat onze oudste prematuur geboren was in het najaar, hebben wij langere tijd 2 kruiken gebruikt. Ik kan me voorstellen dat dat niet zolang nodig is met deze zomer baby, die hopelijk rond de uitgerekende datum komt. Kruiken kun je prima overnemen of lenen van een ander. Een wiegje is zonde om duur en nieuw te kopen omdat je het maar zo kort gebruikt. Wij gebruiken hetzelfde kringloopwiegje als bij Evie (wel een nieuw matrasje), maar lenen van familie/vrienden of huren bij een mooi concept zoals Tiny Library is ook een aanrader. Een slaapzakje zou ik niet van tevoren aanschaffen, die inschatting kan je beter maken als je weet hoe je kleintje het liefst slaapt.
Borstvoeding
- 2 voedingsbeha’s / soepele bh
- Wasbare zoogcompressen
- Borstkolf
- Flesjes voor gekolfde melk
- Kokosolie
- Voedingskussen
Onze oudste heb ik 9 maanden borstvoeding gegeven, dat zou ik nu weer graag doen. Mijn ervaring is dat een speciale voedingsbeha niet noodzakelijk is, een soepele bh of 1 die aan de voorkant sluit kan ook prima. Ook speciale voedingskleding vond ik echt niet noodzakelijk. Tepelzalf heb ik nooit gebruikt, kokosolie wel eens, dat is ook topspul bij spruw. Een voedingskussen is geen must, maar gezien Evie hier vaak na de voeding op in slaap viel, wil ik die nu ook weer gaan gebruiken. Een kolf zou ik niet te vroeg aanschaffen, die kan je ook prima huren zodat je eerst kan zien hoe de borstvoeding gaat.
Flesvoeding
- 1 fles met 2 spenen
- flessenborstel
Evie dronk na 9 maanden flesvoeding, deze warmden wij gewoon op met warm water of in de magnetron. Een flessenwarmer vinden wij niet nodig. Met een poedertoren heb ik geen ervaring, een bakje met doseerlepeltje lijkt mij ook prima werken. Wij hadden bij onze oudste vooraf 1 verpakking flesvoeding in huis, deze hebben wij nooit gebruikt en dus weggegeven. Vooraf voeding kopen zou ik dus niet aanraden.
Thuis
- Babyfoon
- Box met boxkleed
- Triptrap stoel met newborn set
Het boxkleed heb ik zelf gemaakt achter de naaimachine van een oud dekbed. Een box is niet perse noodzakelijk voor newborns. Maar zeker met een peuter in huis vinden wij het wel fijn en belangrijk als er een rustig plekje voor alleen de baby is. De box die wij hebben komt van de kringloop, zonde om daar een nieuw en duur item voor te kopen. Speelgoed voor de baby kopen wij niet, zeker die eerste maanden vind ik dat overbodig en vaak krijg je er ook nog wel wat van. Een newborn set voor een kinderstoel is niet noodzakelijk, maar vonden wij wel gezellig bij onze oudste, dus gaan wij zeker weer gebruiken.
Onderweg
- Kinderwagen
- Hoeslaken voor in kinderwagen
- Draagzak of draagdoek
- Maxicosi
- Tas met verschoonspullen
Een draagdoek leek ons vooraf lastig maar het knopen bleek erg makkelijk. Deze hebben we aangeschaft toen onze oudste er al was en vervolgens veel gebruikt. Als je je kindje graag draagt, zou je in principe zonder kinderwagen kunnen, maar persoonlijk zou ik die niet willen missen. Ik kijk al uit naar alle wandelingen met de kleine straks.
Een specifieke luiertas vind ik onnodig, maar een aparte tas om mee te nemen als je de deur uitgaat met je mini is wel prettig. Dat kan net zo goed een mooie rugzak zijn (heb je gelijk je handen vrij).
Bevalling
- Kraampakket
Kan je aanvragen via de verzekering, maar zelf wil ik graag een natuurlijk kraampakket van Dalalou Natuurlijk. Hierin zitten enkel duurzame en biologische items. Je kan deze items ook los bestellen, mocht je verwachten niet alles nodig te hebben. Ik zou het liefst thuis bevallen, maar ook bij een ziekenhuisbevalling heb je een kraampakket nodig. Onze kraamverzorgster geeft wat je over hebt door aan andere moeders die het kunnen gebruiken. Check dat zeker ook bij je eigen kraamverzorgster.
Wat vond jij onmisbaar met een kleintje op komst?
Sanne
Laatste berichten van Sanne (toon alles)
- Hoe zorg je voor een gezonde relatie met spullen? - 7 april 2024
- Wat biedt minimalisme (jonge) kinderen? - 11 februari 2024
- Avontuur, mijn woord van het jaar 2023 - 24 december 2023
Nanda
Best stelletje,
Via deze weg wilde ik jullie laten weten dat ik altijd met plezier (en bewondering) jullie blogs lees. Wij staan aan t begin van het minimaliseerproject (bizar hoeveel ruis je in huis kan hebben) en jullie lijstjes en tips houden mij scherp en kritisch tijdens het opruimen. Bedankt!
En wat betreft de wasbare luiers: doen. Kost wel eenmalig aanschaf, meer ruimte in de luiertas en wat schreve blikken bij bijvoorbeeld het consultatiebureau, maar ik durf er een reep chocolade om te verwedden dat de keuze goed en duurzaam voelt.
Stelletje minimalisten
Wat leuk om te horen Nanda, dank je wel! Super leuk dat je meeleest! En dat is een leuke fase vonden wij, het begin van het minimaliseer proces. Wij werden er erg enthousiast van en het is ook heel fijn als je dat samen met iemand kan doen. Je komt vanzelf op een punt dat het goed voelt en je echt rust ervaart zijn er nog onderwerpen waar je meer over zou willen lezen?
Mooi om je positieve ervaring te lezen met wasbare luiers! In het begin lijkt het best overweldigend al die keuzes en soorten, maar het duurzaamheidsaspect vinden wij een mooie om er in te verdiepen!
Lieke
Hey! Leuke blog, als je twijfelt over wasbare luiers zou ik in elk geval wasbare billendoekjes gebruiken. Kan je ook gemakkelijk zelf maken. Verder vind ik een babyfoon zo iets dat je echt niet nodig hebt… Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Stelletje minimalisten
Goede tip! Dat hadden we inderdaad bedacht om sowieso te gaan doen, scheelt ook al een boel afval! Een babyfoon is inderdaad niet noodzakelijk, maar vinden wij wel prettig. met een dichte deur naar de trap en straks zeker met een peuter handig om vanaf meer afstand iets te horen als we een leuk kleiner huisje vinden kan die sowieso de deur uit haha!
Lo
Hier ook een positieve ervaring met wasbare luiers. Het wassen valt echt erg mee. Wij hadden de bamboozle stretch luiers met peenut wrap overbroekjes, werkte erg goed. In de aanschaf inderdaad even een investering, maar wij hebben een groot deel via marktplaats kunnen kopen, dan scheelt dat ook weer.
Stelletje minimalisten
Wat goed om te lezen! We gaan dat merk even googlen. Wel een voordeel dat je ook tweedehands veel krijgen kan inderdaad. Dank je voor je reactie!
Rosina Eva
Ja doen! Wasbare luiers 😉 je mag me altijd vragen stellen ik vind het helemaal heerlijk om er over te vertellen. En anders een consult bij nappys .. dan heb je gelijk wat richting!