Sinds mijn laatste verjaardag ben ik de trotse bezitter van een moestuinbak. Een moestuinbak waarmee ik direct fanatiek aan de slag ging om te zaaien wat ik in het schap zag staan in het tuincentrum. Ook hier kreeg ik een kleine error omdat er zoveel keuze is. Eerder schreef ik al over hoe ik keuzestress krijg van het chips schap en altijd met dezelfde chips thuiskwam. Nu kwam ik met onder andere prei (dat eten we echt nooit) en paprika thuis (dat moet je al veel eerder voorzaaien).

De laatste weken houd ik iedere dag mijn moestuin goed in de gaten. Ik vind het super tof om te zien dat vanuit zo’n klein zaadje een plantje kan groeien waar je uiteindelijk van kan oogsten. Zo ver ben ik trouwens nog niet. 

In deze blog ga ik niet verder op mijn moestuin verhalen in maar wel op het geluk wat moestuinieren, tuinieren en buiten zijn oplevert. Want dat doet het. Met goed weer maar ook met minder goed weer geniet ik van het buiten zijn. 

Me-time

In de tuin ben je alleen met jezelf bezig. Met jezelf en met de plantjes die je water geeft, het onkruid wat steeds maar terug blijft komen en de bloemen die heerlijk ruiken. De spanning die we allemaal ervaren van het hebben en onderhouden van relaties met andere mensen kunnen we op deze manier even vergeten. Focus op de tuin of de natuur waar je in rondloopt. Daarbij is tuinieren nog wat fijner dan rondlopen in een bos omdat je ook echt iets met je handen aan het doen bent. 

Waarom we rustig worden van planten

In de online versie van Psychologie magazine kwam ik een artikel tegen over waarom we rustig worden van planten. In dit artikel is onder andere psycholoog Sue Stuart-Smith aan het woord. Zij schreef een boek over dit onderwerp: tuinieren voor de geest. 

Stuart-Smith: ‘Mensen die tuinieren blijken gezonder te zijn, herstellen sneller van ziekte, hebben minder last van stress en voelen zich gelukkiger. Je schoffelt namelijk niet alleen je tuin, ook je geest.

In het werk en dagelijks leven zijn de meesten van ons altijd zo enorm bezig met anderen: al die relaties zijn vaak heel complex en vergen veel van ons. Wanneer je in de tuin bezig bent, heb je daar even vrij van. Je hersenen komen tot rust en kunnen herstellen.’

Wist je dat: 

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekten dat er zelfs een bacterie in tuinaarde zit, de mycobacterium vaccae, die het serotonineniveau in onze hersenen doet toenemen? Daardoor gaan we ons positiever en ontspannender voelen en helderder denken. Je inhaleert het al als je de aarde een beetje omwoelt.

Buiten zijn geeft energie

Buiten in de natuur zijn in het algemeen geeft mij een gevoel van geluk. Buiten, of dit nou dichtbij is, zelfs in je tuin of in het bos. Dat maakt voor mij vaak niet eens uit. Ik kan genieten van bomen die steeds groener worden, onze wilg die steeds weer nieuwe uitlopers krijgt, de eerste bessen in de bessenstruik die verschijnen en van de blauwe regen die bloeit. Allemaal dingen die ik van binnen kan zien maar pas buiten kan ervaren. Hoe het ruikt, hoe het voelt en hoe het er echt uit ziet. 

Het verschil tussen naar een boom kijken en door een bos lopen is gigantisch. Je doet in theorie hetzelfde maar je lichaam ervaart het volledig anders omdat al je zintuigen meedoen in plaats van alleen je ogen. 

Op zonnige dagen is het makkelijker om naar buiten te gaan. Lekker rommelen in de tuin of op het balkon. Maar ook met slecht weer is er genoeg om van te genieten. Samen een rondje door de wijk onder een paraplu, schuilen onder een grote boom wanneer het ineens begint te gieten of een rondje hardlopen in de regen want dan hangt er lekker veel zuurstof in de lucht. Genoeg redenen om naar buiten te gaan en te genieten van alles om je heen. 

Wat betekent groen geluk voor jou?

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.