De smartphone is 1 van de grootste uitvindingen van de afgelopen decennia. Naast bellen en sms-en kon je nu echt daadwerkelijk alles bereiken vanuit je broekzak. De wereld lag aan je voeten. Je kan iedereen in de hele wereld binnen een paar klikken appen, dm-en of facetimen. Maar nu. 17 jaar na de introductie van de eerste iPhone. Zijn we er wel blij mee? 

In deze blog vertel ik hoe ik mijn telefoongebruik heb aangepakt en waar ik nog niet helemaal tevreden over ben. 

Waarom zo verslavend? 

Fabrikanten van telefoons willen zo veel mogelijk telefoons verkopen. Dat jij je telefoon zo vaak mogelijk gebruikt. En zo vaak mogelijk laat vallen. Want dan valt er geld te verdienen. Aan gadgets of aan nieuwe introducties terwijl de oude introductie nog maar net in de winkel ligt. 

Bij sociale media gaat het nog een stapje verder. Deze bedrijven willen dat je zo vaak mogelijk in de app komt. En zo lang mogelijk blijft hangen. Eerst triggeren ze je door notificaties die net niet genoeg zeggen over wat je wilt weten. Bijvoorbeeld: “er is 1 nieuw bericht”. Je vraagt je meteen af. Wie heeft me een bericht gestuurd? Waar gaat het over? Als ze dat al meteen zouden laten zien in de notificatie kan je van tevoren al veel beter inschatten of het direct interessant is voor jou. Maarja daarmee verlagen sociale media natuurlijk de kans dat je de app opent. Dat kan niet de bedoeling zijn. 

Als je eenmaal op social media scrollt begint het psychologische spelletje. Hoe kan jij zo lang worden vastgehouden. Door video’s die automatisch afspelen. Door posts die maar half in beeld verschijnen en door data op te slaan van jou zodat ze exact weten op welke content jij ‘aan’ gaat. 

Het is lastig om uit dit web te komen. Er wordt namelijk geld verdiend met het tonen van advertenties. En het liefst zo veel mogelijk natuurlijk. Dus het is essentieel dat jij zo lang mogelijk blijft scrollen. 

Maar door minimalisme toe te passen krijg je wel meer tools in handen. Je vraagt je namelijk af: “wat helpt bij mijn doelen” en “hoe wil ik mijn kostbare tijd besteden”. Denk je dat een uur scrollen je verder helpt op weg naar bijvoorbeeld meer financiële vrijheid of meer geluk? Ik denk het niet. Door minimalisme ben ik me veel bewuster van wat ik belangrijk vind. En waar ik mijn tijd aan wil besteden. 

Moet je dan alle sociale media direct overboord gooien? Het kan natuurlijk wel maar ik denk het niet. 

Wat werkt wel? 

Sociale media zijn fantastische tools wanneer je ze goed gebruikt. Je volgt je vrienden en familie om wie je geeft. Je vindt het leuk om te zien wat ze doen en beleven als je ze niet zo vaak spreekt. Daarnaast kan je veel makkelijker in contact treden met mensen die je inspireren. 

Zo ga ik zelf zo nu en dan kritisch heen door de mensen die ik volg. Passen de accounts nog bij mijn doelen? Wil ik nog meer moestuin content zien? Of ga ik liever meer mensen volgen die posten over minimalisme of financiële vrijheid? Mijn interesses veranderen en daar moeten de accounts die je volgt ook in mee veranderen. 

Daarnaast gaat het ook over de toon waarop iemand post. Is iemand alleen maar negatief en ziet hij nooit eens de zonnige kant? Als je veel mensen volgt die hetzelfde doen ga je daar vanzelf ook zelf in geloven.

Slapen in het bos 

Ik gebruik mijn telefoon de afgelopen jaren al een stuk minder dan voordat ik in aanraking kwam met minimalisme. Maar onlangs ging ik een stapje verder. Ik schreef we in voor een Solo Weekend van Back to the Wild. In oktober slaap ik 2 dagen in het bos. Waarvan 24 uur in mijn eentje. Zonder telefoon, zonder horloge, zonder afleiding. Het lijkt me een heel bijzondere belevenis. Waarover later meer. Maar nu triggerde het me al om na te gaan denken over afleidingen die ik nu ervaar. En die gaan vooral gepaard met mijn mobiele telefoon. 

En daarom heb ik Facebook verwijderd. Nog meer notificaties uitgezet. Een limiet op Instagram en NOS gezet. En heb ik een avondmodus aangezet tussen 21:00 en 09:00. Hierdoor is mijn telefoongebruik drastisch afgenomen. Met wel meer dan de helft. Gemiddeld zit ik nog maximaal 45 minuten op mijn telefoon. De drempel is nu wat hoger geworden door bijvoorbeeld mijn limieten. En omdat ik me weer veel bewuster ben van mijn afleiding.  

Daarnaast stuurden we onze televisie naar zolder. Hij is dus niet meer standaard aangesloten. Ik kan hem er nog wel bij pakken als ik echt wat wil zien zoals het afgelopen EK. Maar dat ga ik natuurlijk niet continu de tv van zolder ophalen. Dus hij staat een stuk minder aan.  Iets als: in 4 maanden tijd hebben we hem 4 keer van zolder gehaald, 3x voor een EK wedstrijd, 1x voor een film. 

Het kan altijd beter

Ik ben nog niet helemaal tevreden. Uit gewoonte pak ik mijn telefoon nog automatisch. Om er eigenlijk niet echt wat mee te doen. Ik ga mijn telefoon vaker weg leggen. In de keuken, in een la of ergens waar hij niet altijd naast me ligt. Daarnaast vind ik dat ik nog te veel nieuws check. Het meeste nieuws is negatief en overdreven. En ik kom er niet dichter bij mijn doelen door.  

Toevallig ben ik net begonnen met het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Hij haalt tientallen onderzoeken aan die laten zien dat het nieuws de mentale gezondheid schaadt. Een extra trigger voor mij. Dus daarom voor mij vanaf nu geen nieuws meer. 

Wat kan jij doen?

Ik hoop dat ik je al aan het denken heb gezet met mijn blog over jouw telefoongebruik. Ik heb nog wat concrete tips waar je direct mee aan de slag kan.

  • zet alle notificaties uit. Behalve bellen & appen.
  • ga kritisch door je apps. Verwijder apps die je nooit gebruikt of die je eigenlijk niet wilt gebruiken. 
  • leg je telefoon buiten de slaapkamer. Zo kan je hem niet nog even snel in bed pakken om te scrollen. En je slaapt er ook nog eens beter door. 

Daarnaast kreeg ik nog een mooie oefening van Peter van Back in the Wild voor minder afleiding en meer rust. Ga ergens zitten. Het liefste buiten en doe je horloge af. Zet een timer op 10 minuten. Je pakt 10 minuten je telefoon of horloge niet. Je ervaart alleen maar wat er om je heen gebeurt. En laat je niet afleiden door bijvoorbeeld je telefoon. 

Ik ben heel erg benieuwd naar nog meer tips om je telefoongebruik te verminderen. En hoe jij aankijkt tegen het gebruiken van je smartphone? Deel ze vooral in de reacties!

The following two tabs change content below.

Jurre

De andere helft van Stelletje Minimalisten. Degene die droomt van nog meer (financiële) vrijheid.